×

Besked

Failed loading XML...

2013 Gribskovens CortezNej, det er ikke spækhuggeren Willy der skal befries, men en lige så sort-hvid hund, Fonzo

Fonzo skulle befries fra internatet og fra at være kastebold mellem den ene familie efter den anden, der p.gr.a. manglende forståelse for- og viden om jagthunde ville give op for hans store energi og krav om aktivitet.

Fonzo har jeg avlet, han er fra vores andet kuld breton's. En både fysisk og mentalt robust lille sort-hvid herre, som manden i sin tid var meget betaget af. Det var et stort kuld på 9 hvalpe, som gerne skulle ud og være jagtkammerater til danske jægere, og kuldet var meget lovende.

 

Der var tilsyneladende ikke megen søgning på bretonhvalpe lige på det tidspunkt, så Fonzo blev solgt til en ung familie som ikke umiddelbart gik på jagt. Jeg pointerede, at en breton er en brugshund som skal ud og arbejde for at have det godt (det behøvede ikke nødvendigvis at være jagt, men kunne være brugshundearbejde, spor, aglity m.m.), og jeg blev lovet, at manden i familien ville tage jagttegn og komme afsted på jagt med Fonzo, og at de nok skulle tage hensyn til bretonens store behov for aktivitet. Min mavefornemmelse var ikke helt god, men da vi skulle have solgt vores hvalpe, fik familien lov til at købe ham.

Som sagt, så ikke gjort. Da Fonzo var omkring 2 år, kontaktede manden familien for at høre, hvordan det gik med ham. Det var ikke blevet til noget med jagttegnet, men Fonzo var en mere end energisk familiehund. Fonzos kuldsøskende var kommet godt i vej, og hans kuldbror Cæsar var blevet præmieret på forskellig vis og dermed avlsgodkendt i Dansk Breton Klub, så jeg ærgrede mig godt og grundigt.

Da Fonzo blev knapt 5 år, blev han sat til salg på internettet. Jeg fik en mail fra familien med tilbud om at få Fonzo tilbage. Men da vi her på matriklen har huset fuld, takkede jeg pænt nej, men tilbød samtidig at hjælpe familien med at formidle Fonzo videre, da vi har et stort netværk af jægere og jagthundefolk. Familien ville dog selv finde en ny ejer til Fonzo.

Et par måneder senere opdagede jeg til min store skræk, at Fonzo var havnet på dyreinternat og der var han sat til salg. Beskrivelsen af Fonzo viste, at internatets ansatte ikke vidste meget om det, at have jagthund og hvor stærke instinkter og drifter sådan en hund har. Der stod bl.a. at man ville få en hund som ikke kunne luftes uden snor og som stresser op, når den fik mulighed for at gå på jagt.

Jeg ringede derfor til internatet, for at høre mere om Fonzo. Og da jeg fortalte at jeg havde opdrættet ham, kunne jeg få ham tilbage for det, det havde kostet at have ham på pension. Jeg aftalte med dem, at jeg ville hente ham søndag formiddag, når internatet åbnede. Derefter kontaktede jeg Freddy, som for 3 år siden fik Fonzos mor, 'Licia, på pension.

Freddy er en erfaren bretonmand, som er meget konsekvent og kontant og samtidig elsker hundene højt. –Og da Freddy hørte om Fonzo og hans situation udbrød han: "Nårh, det er da synd, han skal da ikke være på internat, du kan bare komme med ham, så skal jeg nok finde ud af, hvad han er for én".

Søndag på slaget 10 troppede manden og jeg op på internatet, meget spændte på, hvad det var for en hund vi ville møde. Alle vores bekymringer forsvandt lynhurtigt, for ikke nok med at Fonzo var en stor, smuk hanhund, han var også rar og ville gerne snakke, omend på sine egne betingelser. Manden havde pippet en lille bitte sang om at, hvis Fonzo var lige så flot som kuldbror Cæsar, som han nok mente han ville være, skulle han på udstilling sammen med familiens øvrige hunde. Der var ingen tvivl i mandens sind, Fonzo blev tilmeldt.

2013 IMG 0091Efter et par timers kørsel ankom vi til Freddys hus. Freddy bor langt ude på landet med markerne lige på den anden side af hækken. Fonzo skulle selvfølgelig rundt i hele haven, hundegården og huset for at se, hvor han nu var kommet hen. Han skulle også hilse på sin mor, og omvendt, og det gik rigtig fint. Freddy havde sørget for frokost og indenfor fik vi det indtryk af Fonzo, at han var en meget kontaktsøgende og dejlig rolig hund. Men udenfor var det en hel anden historie. Udenfor ville han gerne ud og løbe og bruge sin næse. Han var heller ikke helt nem at komme i kontakt med, og viste tydelige tegn på at være temmelig understimuleret.

 

2013 IMG 0097

2013 IMG 00962013 IMG 0117

Men Freddy havde forelsket sig, og han ville gerne arbejde med Fonzo, introducere ham for apporteringstræning, og når han havde lidt styr på ham, prøve ham af ude på marken.

Vi aftalte med Freddy, at Fonzo skulle med på udstilling en uge senere. Og det gik helt fantastisk, han opførte sig eksemplarisk, fik exellent (1. præmie) og blev 3. vinder i åben klasse hanner. Til sidst vandt han og hans kuldbror Cæsar, halvsøster Bertha og niecen Nugga opdrætterklassen. Rigtig Flot! Fonzo oplevede også, at bo i bilen sammen med de andre hunde, være med på sidelinjen på lørdagens markprøve, og i det hele taget det hundeliv som hans artsfæller lever og ånder for.

2013 IMG 0105Fonzo er nu helt flyttet ind hos Freddy. De har fået en fantastisk kontakt med hinanden, Fonzo følger Freddy overalt, hvor han går. Freddy fortæller, at han nogle gange skal passe på, at han ikke falder over Fonzo, for han viger ikke fra ham.

Freddy er gået i gang med apporteringstræning og har været en tur på marken et par gange med Fonzo. Godt nok har Fonzo været på haretur, prellet agerhøns og været på jagt efter rådyr, men når Freddy fløjter, så kommer han hjem til der, hvor det er allerbedst at være, nemlig hos Freddy. Freddy har planlagt at Fonzo skal med på en rigtig jagt inden længe, og det glæder vi os til at høre om.

Det kunne have gået så gruelig galt for Fonzo, men heldigvis ender denne historie godt. Fonzo har fundet sig en ven og makker i Freddy, og Freddy skal nok sørge for, at Fonzo kommer ud og arbejde med det der var meningen, nemlig at gå på jagt. -Og damen med hunden er glad og tilfreds, for det er godt at vide, at Fonzo nu kan være lige præcis det han er blevet avlet til at være, nemlig jagthund.

 

 

 

 

 

Del artiklen

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dansk Kennel Klub

Nyt fra andre sider